Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!



ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ...

Το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2011 με στόχο να «αξιοποιηθεί» η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου (το ποια είναι αυτή θα δείτε παρακάτω). Η διάρκεια του ταμείου έχει οριστεί, αρχικά, στα έξι(6) έτη. Ο ιδρυτικός του νόμος 3986/2011, περιλαμβάνει τις εξής διατάξεις:
1. Με τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα πληρώνονται αποκλειστικά οι δανειστές. (άρθρο 1, παράγρ. 2)
2. Το Δημόσιο παραιτείται από τα έσοδα που προκύπτουν από την ιδιωτική περιουσία του και τα παραχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ. (άρθρο 2, παράγρ. 5)
3. Ότι ιδιωτικοποιείται δε μπορεί να αναμεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο. (άρθρο 2, παράγρ. 7)
4. Μπορεί να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση σε εμπράγματα δικαιώματα τρίτων (π.χ. ιδιωτών) αν κρίνονται αναγκαία για ένα επενδυτικό σχέδιο. Τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης τη πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο και όχι ο επενδυτής (άρθρο 2, παράγρ. 8)
5. Αν σε κάποιο Δημόσιο ακίνητο υπάρχει ήδη μισθωτής, τότε λύνεται μονομερώς η σύμβαση, λαμβάνει τρία(3) μισθώματα και παραχωρεί το ακίνητο στο ΤΑΙΠΕΔ. (άρθρο 2, παράγρ. 9)
6. Κάθε μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ απαλλάσσεται από φόρους στο Δημόσιο, από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά από κάθε αμοιβή υπέρ οποιουδήποτε. (άρθρο 2, παράγρ. 11)
7. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ υποχρεούνται να κρατάνε μυστική κάθε πληροφορία που το αφορά, ακόμα και τα πρακτικά των συνεδριάσεων τους. (άρθρο 3, παράγρ. 16)
8. Τρία(3) μέλη από τα επτά(7) που αποτελούν το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, το οποίο γνωμοδοτεί για κάθε ιδιωτικοποίηση, υποδεικνύονται από τη τρόικα (άρθρο 4, παράγρ. 1)
9. Αν χρειαστεί μπορεί να μπορεί να τροποποιούνται εγκεκριμένα Ρυθμιστικά Σχέδια, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και άλλα σχέδια χρήσεων γης, εφόσον η τροποποίηση καθίσταται αναγκαία για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και την αποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων. (άρθρο 12, παράγρ. 5)
10. Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. (άρθρο 14, παράγρ. 1)
Η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου που σύμφωνα με τον νόμο 3985/2011 θα μεταβιβάζονταν σταδιακά μέχρι το 2015 είναι: Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (OTE), Εταιρία Ύδρευσης/Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ΟΠΑΠ, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Αυτοκινητόδρομος «Εγνατία Οδός», Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), Λιμάνια 1/2, Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτευούσης, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Ακίνητα 1/2/3/4, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι 1/2/3, Περιφερειακά Αεροδρόμια 1/2, Μεταλλευτικά Δικαιώματα 1/2, Υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ν. Καβάλα». Ωστόσο, με τον νόμο 4038/2012 (γνωστό ως πολυνομοσχέδιο-Ιανουάριος 2012), στο άρθρο 7, ψηφίστηκε από την Βουλή να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΑ τα υπόλοιπα ακίνητα στην χώρα, που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή σε δημόσιες επιχειρήσεις που συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Τέλος, μετά από απαίτηση των δανειστών στο 2ο Μνημόνιο (Φεβρουάριος 2012), η τότε ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ όλα τα παραπάνω ιδιοκτησιακά στοιχεία των Ελλήνων μέχρι το Μάρτιο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου